måndag 22 oktober 2012

70-talsvardag med hög igenkänning

Boken heter En trekant och på baksidestexten talas om att Mette åtrås av två män. Risken finns att
associationerna leder lite fel. Åtrån är av två helt skilda slag. Den ena som åtrår Mette är Lill-Holger, en ettåring som ännu ammas. Den andre är Anton, hennes man. Som vanligt i småbarnsfamiljer är det svårt för den äktenskapliga åtrån att få utrymme.
Dea Trier Mörchs En trekant är en vardagsskildring från
1970-talet med hög igenkänningsfaktor för dagens små-
barnsföräldrar.
-
Dea Trier Mörch har gjort ett utsnitt av en fredagskväll i Köpenhamn i slutet av 1970-talet. Här händer egentligen ingenting och framför allt händer inte det som Anton och Mette helst av allt vill ska hända. Denna fredagskväll skildras i detalj utan dramatik. Allt ifrån att Mette cyklar hem genom Köpenhamn med Lill-Holger på pakethållaren och nästan tappar balansen. Följt av fotogenköp, Antons hemkomst, bebistvätt, nattning, matlagning, en liten schism om arbetsfördelningen, tvättning i balja på golvet, sänggåendet, där de förslösar tiden på att läsa Tarzan, Lill-Holgers uppvaknande, blöjbyte och amning. Till slut ger de upp och ger sig ut på en promenad med barnvagnen i stället.

En trekant kom ut 1978 på Tidens förlag och är en illustrerad novell med ett onumrerat antal sidor. Här finns en hel del tidsmarkörer. Till exempel en affisch med texten ”Fackeltåg – nu sätter vi stopp för Barsebäck”, palestinasjal, röda träskostövlar och klut runt huvudet och att pappan röker i sängen medan barnet ammas. Men även om detta är lite smålustigt med 35 års distans ligger novellens värde i dess allmängiltighet. Även om dagens småbarnsföräldrar inte badar i balja med golvet täckt av tidningar eller tycker att mandelris är höjden av exotism i matväg så är svårigheten att få ihop livets alla delar och hålla kärleken vid liv densamma. Lite rart att läsa om, i synnerhet om man gick igenom detta samma år som boken kom ut och nu kan se på det med lite distans.

Författaren:
Dea Trier Mörch, 1941-2001. Dansk grafiker och författare.
Hon började som bildkonstnär och var med att bilda konstnärskollektivet Røde Mor, som var en del av den danska proggrörelsen. Mot slutet av 1960-talet över till att skriva böcker, som hon illustrerade med egna bilder. Sitt genombrott fick hon med boken Vinterbarn (1977), som handlade om en grupp födande kvinnor på Rigshospitalet. Moderskapet gjorde henne till författare och hon skrev aldrig om något hon inte hade egen erfarenhet av, enligt nekrologen i tidningen Politikken. Hennes styrka var förmågan att skildra det nära och allmänna utan att bli banal, vilket En trekant är gott exempel på i miniatyrformat.

Nästa bloggpost:
Erica Jongs självbiografiska Rädd för 50 från 1995.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar